Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola
HU | BG

Nemzetiségek Háza, Szeged

A Szegedi Bolgár Önkormányzat vendégei voltunk 2024. június 25-én Szegeden, a Nemzetiségek Házában. Lippai-Halasi Barbara, Szimeonova Ivanka és Halasi Szilveszter meséltek nekünk a család történetéről. 
Mód László néprajzkutató, aki évtizedek óta kutatja a Szeged környéki bolgár kertészek történetét és kultúráját, bemutatta nekünk a bolgár kertészek adományait, akik bár kevesen vannak, mégis maradandó nyomot hagytak a térségben. 
A találkozó végén Barki Veszelina asszony, az iskola igazgatója és Kjoszeva Szvetla asszony, a "A bolgárok el nem mondott történetei" projekt nagykövete díjazott néhány diákot, akik részt vettek a munkában.

Kirándulás Szentesen

Szentesen jártunk 2024. június 25-én, ahol meglátogattuk az Árpád Agrár ZRT-t, a korábbi termelőszövetkezeti csoport utódját, amelyet helyi kertészek alapítottak a bolgár kertészek munkaszervezési módját és tapasztalatait felhasználva a régióban. A főigazgató, dr. Csikai Miklós és Nagygál János műszaki igazgató,fogadtak bennünket. Elmondták, hogy milyen korszerű technológiákat alkalmaznak a Szentes által Európa-szerte termesztett paprika és paradicsom esetében. "A szomszéd nem konkurencia, hanem potenciális partner" - ez az egyik vezérelvünk - mondta dr. Csikai, aki több mint 60 éve tanulja és adja át tapasztalatait a fiatalabb generációnak.

Meglátogattuk az üvegházakat is, amelyeket teljes egészében termálvízzel fűtenek.

 

Köszönjük az elismerést! Gratulálunk diákjainknak!

Lovagi tett 2023-2024

Idén három diákunk vett részt a "Lovagi tett 2023-2024" országos gyermekirodalmi pályázaton, amelyet a Jeruzsálemi Templomos Lovagrend - NAGY PRIORITÁS BULGÁRIA, a Regionális Oktatási Főosztály - Szófia- város és a Nemzeti Gyermekpalota - Szófia. 
A döntőben, "Elbeszélés" kategóriában, 9-12. osztályos korcsoportban Kotorova Theodora Anna kiváló teljesítményéért díjat kapott. 
Minden résztvevő és tanáraik oklevelet kaptak a versenyen való részvételért.

Átvették díjaikat a budapesti Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai

Június 12-én ismét a Pest Megyei Kormányhivatal gyönyörű Kossuth Lajos terme adott otthont a magyarországi Országos Nemzetiségi Versenyeken díjazott diákok díjátadó ünnepségének. Idén is részt vettek diákjaink a 7-8. évfolyamosok bolgár nyelv és irodalom és nemzetiségi tanulmányi versenyén, valamint a 4. évfolyamosok online bolgár nyelvi versenyén. A díjazott diákok tanárait is díjazták - Batinkova-Kovács Elena, Tsvetkova Emiliya és Kotorova Vanya oklevelet vehettek át. 

Díjazottak a 7-8. osztályosok országos BEL versenyén:

 1. Budai Borisz
 2. Sztojanova Johanna
 3. Kosztadinova Nóra 

A 7-8. évfolyamosok országos tanulmányi versenyén díjazott:

 1. Katona Viktória Nikolett 
 2. Sztojanova Johanna 
 3. Petkova Dalia

Díjazott a 4. osztályosok országos versenyén:

 1. Rozsits Jávor 
 2. Ürge Radoszlava
 3. Mester Emma

Gratulálunk a díjazott diákoknak és tanáraiknak!

Bulgária el nem mondott történetei

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjainak prezentációi

ECL vizsga bolgár nyelvből

És ahogyan az érettségi vizsgáikat is megírták, június 7-én bolgár nyelvből tettek le ECL-vizsgát, C1-es szinten

2024. június 6-án három végzős diákunk a bolgár nyelvvizsga második (szóbeli) részét tette le

A bolgár nyelvi érettségi vizsga lehetősége a magyar oktatási rendszerben erős motivációt jelent diákjaink számára. A vizsga két részből, írásbeli és szóbeli vizsgából áll, és mind Magyarországon, mind Európa legtöbb egyetemén elismerik az egyetemi felvételinél.

Hriszto Botev

 

Hriszto Botev és a Bulgária szabadságáért elesettek emlékének tiszteletére virágokat és koszorúkat helyeztünk el Hriszto Botev emlékművénél a budapesti Bolgár Művelődési Ház udvarán.

Boldog gyermeknapot - kicsiknek és nagyoknak!

Újabb fotókat osztunk meg diákjaink találkozásáról az új iskolaépülettel. Kívánjuk, hogy ezek a csodálatos mosolyok mindig ragyogjanak az arcukon!


Országos nemzetiségi rajz- és fotópályázat

2024. május 29-én került sor a magyarországi nemzetiségi rajz- és fotópályázatok nyerteseinek díjátadó ünnepségére. A bolgár iskolából a rajzpályázaton Turi Lívia (különdíj) és Keresztes Mihály (különdíj) díjazottjai lettek. A fotópályázaton Budai Borisz (harmadik helyezés), Kirov Szófia (harmadik helyezés) és Muszev Krisztián (különdíj) díjazásban részesült. Gratulálunk minden nyertesnek!

További sok sikert kívánunk nekik!

Első találkozás az új iskolánkkal

Május 25-én megnyitásra és felszentelésre került a Bolgár Kulturális és Oktatási Központ, közösségünk új és rendkívül fontos szellemi tere

Az ünnepség hivatalos vendége volt a Bolgár Köztársaság elnöke, Rumen Radev és Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás, akik a közösség vezetőivel együtt nyitották meg az újonnan elkészült épületet, mely a két állam támogatásával épült meg.

Köszöntő beszédében Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke kijelentette, az új bolgár központ megépülésével közösségünk évszázados álma valósult meg, hogy egy helyen hozzunk létre egy bolgár szellemi-kulturális centrumot. „A kör bezárult. Szemben van a templom, mögöttünk az iskola, jobbra a művelődési ház. A szeretet, melyet évek óta hordozunk a szívünkben anyaországunk, Bulgária iránt, erőt adott, hogy felépítsük a mi kis Bulgáriánkat itt, Magyarország hívében.”

A Bolgár Köztársaság elnöke, Rumen Radev közölte, bolgár elnökként büszkeséggel tölti el, hogy Magyarországon a legmélyebb elismerés hangján beszélnek a bolgár közösségről, az itteni bolgárokat mindenki szorgalmas, becsületes, jó üzleti érzékkel megáldott, jövőbe tekintő emberekként ismeri.

Dr. Sulyok Tamás kijelentette, hogy mindazok, akik hozzájárulnak a bolgár identitás és közösség megőrzéséhez Magyarországon, elismerést érdemelnek munkájukért.

Kívánjuk, hogy a bolgár szellem, nyelv és kultúra új magyarországi központja váljon közösségünk üdvére!


Meghívó

Megemlékezés Cirill és Metód szent testvérekről Zalaváron

Május 21-én a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanárai és diákjai koszorút helyeztek el a Zalavár melletti Szent Cirill és Szent Metód emlékműnél, és részt vettek a Cirill és Metód szent testvérek napjának, a bolgár ábécének, az oktatásnak és kultúrának, valamint a szláv irodalomnak szentelt ünnepi programon.

Még egy ok a büszkeségre: mind a négy diákunk, aki részt vett a Veliko Tarnovói Egyetem fordítási versenyén, díjat kapott

FORDÍTÁS BOLGÁRRÓL IDEGEN NYELVRE (KÖLTÉSZET) – HALLGATÓK

A) Általános iskola és előkészítős középiskolások (1-7. osztály)

Első hely

Budai Valéria

Magyarország, Budapest, Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, 5. évfolyam

Költészet

Fordítás bolgárról magyarra

Általános iskola alsó és felső tagozat (1-7. osztály)

Első hely

Budai Borisz

Magyarország, Budapest, Bolgár  Iskola, 7. évfolyam

Próza

Fordítás bolgárról magyarra 

Második hely

Rozsits Jávor

Magyarország, Budapest, Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, 4. évfolyam

Próza

Fordítás bolgárról magyarra

B) Középiskola (8-12. osztály)

Harmadik hely

Huppert-Antonov Iván

Magyarország, Budapest, Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, 9. évfolyam

Próza

Fordítás bolgárról magyarra

Szívből gratulálunk!


 

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ - Várjuk a hivatalos megnyitót!

IABCH "Ljubka Rondova" énekverseny

Gratulálunk Lupa Angelikának és Mirának akik második helyezést értek el az "IABCH Ljubka Rondova" énekversenyen!

A teljes cikk bolgár nyelven ide kattintva olvasható!

 

Tanulj bolgárul 4.0 - első video

"Tanulj bolgár nyelv- és irodalmat!" projekt - Róma

Az "Tanulj bolgár nyelv- és irodalmat" Erasmus+ projekt keretében megvalósuló digitális készségfejlesztő képzés első napja. Négy tanárunk vett részt ezen a tevékenységen.

A második napon az oktatásban alkalmazott innovatív módszerekről és azok elektronikus környezetben való alkalmazásáról beszélgetünk. A projektcsoport meglátogatott egy bolgár nyelvórát a római Asen és Ilija Peikov Bolgár Iskolában.


Köszönjük a Külügyminisztériumnak és az Oktatási Minisztériumnak

Szeretnénk köszönetet mondani a Külügyminisztériumnak és az Oktatási Minisztériumnak, a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolának adományozott számítógépes konfigurációkért. A számítógépeket Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete adta át a diákoknak. A számítógépeket az iskola új épületében helyezik el, és a diákok bolgár nyelvi digitális készségeinek fejlesztésére fogják használni.

Gratulálunk és további sok irodalmi sikert kívánunk Budai Borisznak és Sztefanov Georginak!

A Fődíjat - próza kategóriában Budai Borisz (14), a magyarországi Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulója, az "Amit a bolgár gyökereimről tudok" című művéért kapta.
Próza kategória
Harmadik díj: Sztefanov Georgi, (15), a magyarországi Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulója, "Mi visz vissza Bulgáriába" című művéért.

ECL vizsgainformációk

BOLGÁR NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MEGSZERZÉSE

Információk és időpontok az ECL bolgár nyelvvizsgák 2024-ben a következők:

 • 2024. június 7. - B1, C1 szint
 • 2024. június 8. - B2 szint

Jelentkezési határidő: 2024. május 9.

Eredmények: 2024. július 8.

Bizonyítványok átvétele a vizsgaközpontban: 2024. augusztus 5-9.

Tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola budapesti székhelye 2019. óta az ECL Konzorcium (European Consortium for Certification of Modern Languages) vizsgaközpontjaként működik.

Az ECL vizsgarendszerrel és a vizsgamenettel kapcsolatos teljes információ különböző nyelveken megtalálható a Konzorcium honlapján.

https://ecl.hu/

A jelentkezők CSAK online, a fenti címen regisztrálhatnak a Konzorcium oldalán.

További információ e-mailben kérhető: stoilovams@gmail.com, Stoilova Maria

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanári kara


 

Bulgária el nem mondott történetei

Érdekes és izgalmas találkozó Julia Szpiridonova írónővel és Damyan Damyanov művésszel, amely a "Bulgária el nem mondott történetei" c. projekt keretében valósult meg.  Hetekkel korábban a projekt kulturális nagykövete, Kjoszeva Szvetla segítségével diákjaink megismerkedtek az "Olló" című könyv varázslatos történeteivel, amelyek a Szpiridonov család múltjáról szólnak. Ma más, az író családjában őrzött titkokat is megtudtunk. A könyv egyes részeinek magyar és orosz nyelvű fordítását is meghallgattuk, melyet idősebb diákjaink készítettek. A találkozó egy festőműhellyel zárult, ahol a diákok és a szülők egyaránt jól érezték magukat, új technikákat és eljárásokat tanulva. Sok további közös projekt kívánságával váltunk el.

Meghívó

Kedves Szülők! Kedves gyermekek!

Szeretettel meghívunk benneteket az "Olló" című könyv bemutatójára. 
A találkozóra április 20-án (szombaton) 11 órakor kerül sor a Bolgár Művelődési Ház kis konferenciatermében (1. emelet).

Lehetőségetek lesz találkozni a szerzőkkel - Julia Szpiridonova írónővel és Damjan Damjanov képzőművésszel, kérdéseket feltenni, érdekességeket hallani a könyv keletkezésével kapcsolatban.

Diákjaink fordításai is bemutatásra kerülnek. A moderátor Kjoszeva Szvetla lesz. A festőműhely 12 órakor kezdődik Damjan Damjanov festőművésszel. 
A Bolgár Iskola csapata szeretettel várja Önöket!

Bolgár népismereti tábor - utolsó nap

A szófiai városnézésünk során megtekintettük a Csodatévő Szent Miklós templomot és a Szent Pantaleont, vagy másik nevén a Boyana templomot a Boyana kerületben, amely híres a figyelemre méltó középkori freskóiról, többek között a Kalojan és Desziszlava szevasztokrata házaspárról, valamint az akkori bolgár uralkodócsaládról készült freskókról: Konsztantin Tih Aszen cár (1257-1277) és Irina cárnő 1258/59-ből származó rejtjeles képeiről. A városközpontban idegenvezető által vezetett buszos és gyalogos városnézéssel folytattuk napunkat. Az időjárás gyönyörű volt, és lehetővé tette számunkra, hogy teljes mértékben élvezzük a látnivalókat.

Minden csapat remekül szerepelt a vetélkedőn!

A nyertes csapat, melynek vezetője Ruga Lénárd, tagjai Huppert-Antonov Iván, Krasztev Alíz, Pendarev Szimeon és Budai Valéria, kis előnnyel az első helyen végzett. A kvíznek 3 fordulójában mérhették meg tudásukat a diákok, és a tábor során megismert helyszínekkel és személyiségekkel kapcsolatos kérdéseket tartalmazott.

Bolgár népismereti tábor - utolsó nap Banszkóban

Utolsó banszkói napunkon felidéztük, miért tartják Pajszij Hilendarszkit az első nemzeti ébresztőnek, meghallgattuk Vapcarov költészetét, megnéztük Velyan mester eredeti ikonjait a Szentháromság templomban.

Holnap Szófiába utazunk.

Bolgár népismereti tábor - Banszko

Az első világi tanár, Neofit Rilszki szülőháza és Veljanov banszkói háza a mai program kiemelt helyszínei.

Bolgár népismereti tábor - Pirin hegység

A Pirini Nemzeti Park látogatóközpontjában megismerkedtünk a régió növény- és állatvilágával.

Ezután élveztük a sétát az erdőben, hóban és a napsütésben.

Bolgár népismereti tábor - kvíz és diszkó!

A kvíz után diszkó. A diákok négy csapatra osztva összemérték erejüket és tudásukat, majd mindenki együtt szórakozott.

 

Bolgár népismereti tábor - Lesten és Kovacsevica

Március 28-án két rodopei falut látogattunk meg magasan a hegyekben - Lesten és Kovacsevica. Élveztük a kilátást, sétáltunk a régi házak között, és megismerkedtünk a környék jellegzetes építészetével. Kovacsevicában megnéztünk több kis múzeumi gyűjteményt és egy művészeti kiállítást, amely az egykori iskola épületében kapott helyet. Este vetélkedőt tartottunk, hogy lássuk, ki mire emlékszik. Vacsora után pedig diszkó következett.

 

Kitüntetés

A már hagyománynak számító bolgár népismereti táborunk során örömteli hírt kapunk - karácsonyi műsorunk első helyezést ért el a Határon Túli Bolgár Közösségek "Karácsony bennünk" versenyén.

 

Bolgár népismereti tábor

A Rila kolostor az első bulgáriai napunk fénypontja. Köszönjük az "Eliatоur" utazásszervezőnknek és Emilia Ilieva asszonynak a tökéletes szervezést!

 

Bolgár népismereti tábor

Rövid séta Nisben. Miről híres Nis városa? Mi köti össze a várost a bolgár történelemmel?

 

Kirándulás Bulgáriába

Indulás. Jó hangulat. Kalandok. Új barátságok. Mi vár még ránk a következő 8 napban Bulgáriában?

 

"Nagy László 2024" szavalóverseny Kecskeméten

Hat diákunk vett részt március 6-án, Kecskeméten, a Kecskemét Megyei Jogú Város Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat által megrendezett "Nagy László 2024" című szavalóversenyen.

Bolgárra fordított versekkel gratuláltak a verseny résztvevőinek, valamint magyar nyelvű versekkel kapcsolódtak be a versenyprogramba.

Boldog tavaszt! Ma, március 20-án köszöntjük a csillagászati tavaszt

“Az emberek gyakran akkor érzékelik a tavasz érkezését, amikor gólyát vagy fecskét látnak. A város felett repülő rajok látványa örömet és mosolyt hoz magával. Ez a közelgő jó idő szimbóluma. A bolgárok számára a fehér gólya mindig is szent madár volt. A tavasszal repülő madarakat énekkel és játékkal köszöntötték. Mindenkinek pénzt kellett tartania a zsebében vagy kenyeret a kezében, amikor meglátta az első gólyákat, hogy egész évben gazdag és jóllakott legyen. Az emberek úgy hitték, hogy az a ház, amelynek a tetején gólyafészek van, védve van a szerencsétlenségtől és a mágiától. Ezért a gólyafészek elrontása hatalmas bűnnek számított.“
dr. Szvetla Dalakcsieva

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanárai részt vettek a Határon Túli Bolgár Iskolákban, a bolgár történelem és földrajz tanulmányozásának problémáival foglalkozó fórumon - Lisszabon, Portugália 2024.03.14-16.03.16.

A rendezvény Iliana Yotova asszony, a Bolgár Köztársaság alelnöke védnöksége alatt zajlott, az Oktatási és Tudományos Minisztérium szervezésében, a Paiszij Hilendarszki Egyetemmel, az ABUCH-csal és a Lisszaboni Egyetemmel partnerségben.
A hivatalos vendégek között volt a Bolgár Köztársaság portugáliai nagykövete és a Plovdivi Egyetem rektora.
Yotova asszony megnyitó beszédében, majd az Oktatási és Tudományos Minisztérium részéről Vanya Belcheva asszony előadásában értékelték határon túl élő bolgár közösségek helyzetét, bemutatták a külföldön élő diaszpórák fejlődésének módjait, valamint a külföldön élő bolgár iskolák stratégiáit és nemzeti programjait. Milena Dimitrova asszony, a Bolgár Nemzeti Rádió és Televízió (BNR) elnöke értékes információkkal látta el a résztvevőket a bolgár nemzeti médiával való kapcsolatokról.
Ezt követően Borisz Mihajlov úr, a Paiszij Hilendarszki Egyetem doktorandusz hallgatójának előadása a mesterséges intelligencia alkalmazásáról a történelem és földrajz oktatásában élénk vitát váltott ki a kollégák között.
Ma újabb előadásokat várunk a Határon Túli Bolgár Iskolák képviselőitől - Dr. Valentina Alexandrova-Kirova - Ivan Sztancsov Iskola, Evelina Radneva - John Atanaszov Iskola és a PU képviselőitől - Assoc. Prof. Dr. Meglena Zlatkova és Victoria Nedevszka asszony -, amelyek reményeink szerint ismét gyümölcsöző viták, élénk eszmecsere és a legjobb gyakorlatok megosztása lesz a kollégák között.

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101962201/lisabon-e-domakin-na-forum-za-balgarskoto-obrazovanie-zad-granica?fbclid=IwAR2i4naEOGR34-EtJ8TS2MgO97psvznHq3KMrec8kocqweK9OtzdOrb6oE4

Az anyukának szóló képeslappal és Gabe Dóra versével gratulálnak kis diákjaink minden anyának

По-големите написаха послания за своите майки. 

 

Дето си от всички най-добра,

дето те от всичко най-обичам,

научи ме как да те наричам,

научи ме как да избера

най-хубавото, най-чудесно име

и да ти го казвам научи ме!

 

Че за тебе думи не намирам,

а сърцето ми до днес побира

таз една-едничка дума само:

„Мамо мила, скъпа моя мамо!“Február 21. - Az anyanyelv nemzetközi napja


Meghívó

Bulgária el nem mondott történetei

Február 8-án hivatalosan is megnyitottuk az Oktatási és Tudományоs Minisztérium "Bulgária el nem mondott történetei" projekt munkáját egy izgalmas találkozóval, Borjana Maevszkával. Borjana jól ismert a magyarországi bolgár közösség körében gyönyörű pannóiról és gobleinjeiről, amelyeket több mint 20 éve készít. A 2023-as évben, az Apostol halhatatlanságának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekhez kapcsolódóan a nagyapja által elmesélt történetekről elmélkedik. Arról, hogy ősei Levszki elvtársai voltak, és hogy részt vettek az első titkos forradalmi bizottságának megalapításában. Borjana újraolvasni kezdte a Bulgáriából magával hozott történelemkönyveket. Sok rokonával és barátjával beszélgetett. Sikerül visszamennie az időben 1858-ig. Így született meg a Maevszki és Sztojkov családok ősi emlékét egyesítő könyve - "Az én gyökereim".
Biztosak vagyunk benne, hogy Borjana által megosztott érdekes történetek inspirációt adnak diákjainknak, akik ebben a tanévben is megkezdik a családtörténetekkel, a magyar történelemben és kultúrában maradandó nyomokat hagyó személyiségek és intézmények történeteivel kapcsolatos gyűjtőmunkát.


Kívánjunk egymásnak sok sikert és még sok izgalmas el nem mesélt történetet!

Tavasz! Várunk téged!

Ijesztő maszkjainkkal elűztük a telet és a rossz erőket. Köszönet Borjana Maevszka. Az ő segítségével készítettük el ezeket a csodálatos maszkokat.Коледа е един от най-очакваните празници!

На Коледа всички сърца се изпълват с надежда и любов. На Коледа стават чудеса.
Щастието, радостта и добротата влизат във всяко семейство и всички ставаме по-добри!

Микулаш беше тук!

И тази година Микулаш остави пакетчета за нашите добри деца.

Връчването на дипломите на абсолвентите в БСУ

Днес имаме честта да сме сред официалните гости на церемонията по връчването на дипломите на абсолвентите в БСУ.

Дигитална трансформация в обучението по БЕЛ

Днес в Бургас започна първата работна среща по проекта Уча БЕЛ 4.0. Нашето училище е представено от Веселина Барки и Ваня Которова.

Еднодневна екскурзия във Виена

Еднодневна екскурзия във Виена за наградените в различни конкурси през учебната 2022/2023 учебна година.

Вълнуваща среща с колеги от Асоциация на учителите по български език и литература (АУБЕЛ)

В събота, 11 ноември, посрещнахме скъпи гости - колеги, съмишленици, учители от АУБЕЛ. Разказахме им за живота на нашата общност, за 105 годишната история на обучението по български в Унгария, споделихме идеи, мнения и добри практики във връзка с нашата обща мисия - да събудим любов към българския език и към литературата у нашите ученици. Като подарък получихме книги за училищната библиотека на съвременни български автори. Разделихме се с идеи за бъдещи общи проекти и нови срещи.

Благодарим Ви, колеги!

Честит празник!

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Днес честваме делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Сред тях са Паисий Хилендарски, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов, Любен Каравелов и още много други личности, оставили и оставящи следа в българската история.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

Demeter-nap (október 26.)

Szaloniki Szent Demeter vértanú, az ortodox egyház egyik legtiszteltebb szentje. A Demeter-nap a bolgár kertészek egyik legfontosabb ünnepe. Ezen a napon ünnepelték a kertekben végzett munka befejezését és a haszon szétosztását, ezért az “osztozkodás napjának” is nevezik. Miután mindenki megkapta a jussát, a nap ünnepi lakomával ért véget.

Честит Международен ден на учителя, уважаеми колеги!

Бъдете здрави, вдъхновени и удовлетворени!

 

 

OÁTV tábor - Siófok

A siófoki tábor következő napja kreatív műhelymunkákkal kezdődött, olyan érdeklődési körökben, mint a színház, képzőművészet, szövés és még sok más érdekesség. Délután hajókirándulást tettünk a Balatonon, este pedig ismét lehetőség nyílt együtt táncolni. 

A táborban 8 nemzetiségből mintegy 70 gyermek vett részt.

OÁTV tábor - Siófok

Szeptember 25. és 27. között a hagyományokhoz híven a Balaton-parti kisvárosban, Siófokon rendezik meg a magyar nemzetiségi versenyek táborát a díjazott gyermekek számára. Idén 5. osztályosunk, Budai Valéria és a 9. osztályos Huppert-Antonov Iván vettek részt iskolánk gazdag kulturális és ismeretterjesztő programjában. Valeria és Iván az elmúlt tanévben a 4. osztályosok, illetve a 7-8. osztályosok versenyén első helyezést ért el.

A tábor a Belügyminisztérium Pedagógiai Oktatási Központja (POK, Oktatási Hivatal) szervezésében és a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

A rendezvény lehetőséget adott a különböző nemzetiségű diákoknak arra, hogy kötetlen környezetben megismerjék egymást, szórakozzanak, eszmét és tudást cseréljenek.

A tanárok számára kerekasztal-beszélgetést szerveztek, ahol megvitatták a diákok felkészítését a versenyekre, valamint a tanulók sokoldalú tehetségének kibontakoztatásával kapcsolatosan tartottak eszmecserét, illetve megosztották egymással a legjobb gyakorlatokat, tapasztalatokat.

Az első programban a diákok véletlenszerűen 6 csapatra osztva mérik össze tudásukat Magyarország nemzetiségeiről.

1908. szeptember 22. - Bulgária függetlensége kinyilvánításának napja

Bulgária ettől kezdve bátran kijelenti, hogy önálló politikát fog vezetni, és felelősséget vállal saját sorsáért.
Ma, 115 évvel a diadalmas esemény után, ennek a dátumnak az ünneplése mellett, hasznos lenne, ha mindannyiunknak feltennénk a kérdést: „Valóban függetlenek vagyunk?”
Annak érdekében, hogy csökkentsük annak valószínűségét, hogy valaki befolyásolja a döntéseinket és manipulálja a gondolkodásunkat, hogy képesek legyünk helyes döntéseket hozni országunk érdekében, tisztában kell lennünk azzal, hogy kik vagyunk, hogyan működik a saját országunk, és hogyan hatnak egymásra a körülöttünk lévő világokkal, megérteni az intézmények felépítését és működését, megtalálni a helyünket a nagy fejlődésben.
Ezért a „Függetlenek vagyunk-e?” kérdésre válaszolva mindenekelőtt tükörbe kell néznünk.

125 éve született Hriszto Szmirnenszki, bolgár költő

Родна земя

Моя родна земя, моя мила Родино,
Ти си всичко за мен, на света си една!
С небеса теменужни, с морето си синьо...
Няма друга такава прекрасна страна!
Прелетяха над теб векове и години!
Ти остана безсмъртна! Не погинаха в бран
Хлебoродни поля и цъфтящи градини,
И зеленият, роден, хайдушки балкан.
а един ли се удар над тебе стовари?
Колко пъти те гази коварният враг!
След погроми, и кръв, и войни, и пожари–
ти отново възкръсваш и жива си пак.

Днес отново погиваш, под удари нови.
Днес предатели твои те хвърлиха в мрак–
Да се гърчиш, скована от робски окови,
Да се носи над теб лешоядния грак...
Ала иде нов ден! И вериги строшила
След зловещия тоз яничарски погром -
Ще възправиш снага, пълна с ярост и сила –
Моя родна земя, ненагледен наш дом!

На снимката-неговият паметник в алеята на писателите в “Двор на Кирилицата”. Автор на бюста е Красимир Ангелов

Képek a tanévnyitó ünnepségről

Évnyitó ünnepség

Ma tartották az IABC által szervezett versenyek győzteseinek díjátadó ünnepségét.

2023. augusztus 7.

A díjakat Rajna Mandzsukova, a Határon Túli Bolgárok Hivatalának igazgatója adta át. Iskolánkból Budai Valéria személyesen vette át a díjat és elénekelte a "Mosoly" című dalt, amellyel első helyezést ért el. A többi díjazott diák szeptemberben kapja meg az okleveleket és az ajándék könyveket.

Díjazott diákjaink:

 • Budai Valéria - első helyezett a Lyubka Rondova versenyen.
 • Lupa Angelika - második díj a "Lyubka Rondova" versenyen,
 • Sós Endre - a Sztefan Gecsev pályázat esszéírói díja,
 • Váncsa Dániel - ösztönző díj esszéért a Sztefan Gecsev pályázaton,
 • Barta Léna - harmadik helyezés a Sztefan Gecsev pályázat esszéjéért.
 • Hadzsieva Veliszlava - második helyezés a Sztefan Gecsev pályázat verseiért.
 • Túri Lívia - második helyezés a festészet kategóriában. 

Gratulálunk a nyerteseknek! Sok sikert a következő versenyeken!

Erasmus+

Digitális átalakulás a bolgár nyelv és irodalom oktatásban

A nyár közepén kaptuk a csodálatos hírt, hogy jóváhagyták az Erasmus+ "Digitális átalakulás a bolgár nyelv és irodalom oktatásban (UCHABEL-4.0)" projektben iskolánk négy másik határon túli bolgár iskolával és a Burgaszi Szabad Egyetemmel fog együttműködni, és 250 000 eurós támogatásban részesül. 
Részletek a cikkben:

https://www.bfu.bg/bg/novini/bsu-specheli-mashtaben-mezhdunaroden-proekt?fbclid=IwAR0mhGcHyX7CF7NyjaOqAD7cUD6ftHle8CRzcEarsIkI2-R6SNB2ROeCezI

Gratulálunk a legutóbbi "BOLGÁR VAGYOK" fesztivál versenyen részt vett díjazott diákjainknak is!

MESTER EMMA -
1. DÍJ - a "Kíváncsi tények..." című versenyben, 1. csoportos kategória - 9 éves korig.
BARNÓCZKI BOGDÁN -
2. DÍJ - a "Kíváncsi tények..." versenyben, 1. kategória csoport - 9 éves korig.
ÜRGE RADOSZLAVA -
3. DÍJ - a "Különös tények..." című versenyben, 1. csoportos kategória - 9 éves korig.
ROZSITS JÁVOR -
3. DÍJ - a "Kíváncsi tények..." című versenyben, 1. csoportos kategória - 9 éves korig.
HUPPERT-ANTONOV IVÁN -
1. DÍJ - a "Kíváncsi tények..." című versenyben, 2. kategória csoport - 10-14 éves korig.
RUGA LÉNÁRD -
2. DÍJ - a "Érdekes tények..." című versenyben, 3. kategória csoport - 15-18 éves korig.

"FIATAL FOTÓS" verseny eredményei
BUDAI BORISZ -
1. DÍJ - a "FIATAL FOTÓS" versenyben, 2. kategória csoport - 10-14 éves korig.
FORGÓ FANNI -
1. DÍJ - a "FIATAL FOTÓS" versenyben, 3. kategória csoport - 15 és 18 év között.

"A SZÓ - 1160 ÉV DICSŐSÉG, HATALOM, FÉNY" - A Határon Túli Bolgár Iskolák konferenciája

Július 27-én és 28-án Szófiában és Karlovóban tartják a határon túli bolgár iskolák konferenciáját  "AZ IGE - 1160 ÉV DICSŐSÉG, HATALOM, FÉNY" témában.


A konferencián számos hivatalos vendég vesz részt, köztük az oktatási miniszter prof. Galin Cokov, a Nemzetgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke - Kraszimir Valcsev úr, a Határon Túli Bolgárok politikájával foglalkozó bizottság elnökhelyettese - Antoaneta Coneva asszony és mások.

"A határon túli bolgár tanulmányok fejlesztése és népszerűsítése".

Három oktatónk vett részt a Bolgár Tanulmányok Nemzeti Tudományos Programja és a Határon Túli Bolgár Iskolák Szövetsége által szervezett fórumon, amelynek a Plovdivi Paiszij Hilendarski Egyetem adott helyet - "A határon túli bolgár tanulmányok fejlesztése és népszerűsítése". 
A két napos fórum alatt a határon túli bolgár iskolák tanárai és az egyetemi oktatók tapasztalatokat cseréltek és együtt dolgoztak a "Bolgár nyelv és irodalom tanítása idegen nyelvi környezetben (5-12. osztály)" témakörben.
Szívből köszönjük a szervezőknek! ❤️
 

"Bolgár vagyok" fesztivál eredményhirdetés

Megkezdődött a XV. "Bolgár vagyok" fesztivál díjak kihirdetése.

Gratulálunk diákjainknak, akik az irodalmi verseny különböző kategóriáiban díjakat szereztek: Váncsa Dániel (1. hely), Sós Endre (3. hely), Huppert-Antonov Iván (1., 1. és 3. hely)!

 

És itt vannak a "Bolgár vagyok" , a világ bolgárainak XV. fesztiválján rendezett rajzpályázat eredményei.
Iskolánkból díjazottak:
A RAJZVERSENY DÍJAI

 • Túri Lívia, 14 éves - díj az eredeti ötletért és a művészi teljesítményért.
 • Ruga Lorin, 7 éves - 3. helyezés

DÍJAZOTT RAJZOK, AMELYEK RÉSZT VESZNEK EGY MADRIDI KIÁLLÍTÁSON.

 • Hrisztiva Mónika - 12 éves
 • Bokros Milen - 10 év.
 • Túri Lívia - 14 éves.
 • Budai Valéria - 10 éves.

DÍJAZOTT RAJZOK EGY BRÜSSZELI KIÁLLÍTÁSON VALÓ RÉSZVÉTELÉRT

 • Szluha Veronika - 10 éves
 • Pendarev Szimenon - 11 éves.
 • Andonov Martin - 11 éves
 • Túri Lívia - 14 éves
 • Nagy Vivienn - 9 éves

Bolgár népismereti tábor - 2023

Elérkezett az ideje az idei Bolgár Népismereti Tábornak. 24 diákunk és három tanárunk indul Bulgáriába, a régi bolgár fővárosok nyomába. 
Öt évvel ezelőtt ezen a napon Vidinben voltunk, ahol északnyugat-bulgáriai körutazásunk kezdődött. 
4 évvel ezelőtt Közép-Bulgáriában tettünk egy körutat. Ezen a napon Kaloferben jártunk, ahol megismerkedtünk a kaloferi csipke történetével, meglátogattuk a Hriszto Botev Múzeumot és a régi közös iskola épületét.

Milyen új kalandok várnak ránk a következő 8 napban?

Minden 3-6 éves bolgár gyermek számára heti egy alkalommal délutáni foglalkozásokat szervezünk

Mi a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola vagyunk Budapesten. Gyermekeink bolgárul tanulnak, énekelnek, rajzolnak és jól érzik magukat. Így készülnek észrevétlenül az 1. osztályba lépésre.

Szeretettel várjuk új diákjainkat jelenlegi épületünkben a Fehér Holló utca 6. szám alatt (1097 Budapest, Fehér Holló utca 6.). Jelentkezés egész évben.

Amíg a gyerekek tanulnak, játszanak, addig a szülők a földszinti hangulatosan berendezett előtérben várhatják őket.

A szobák az életkori sajátosságoknak megfelelően vannak berendezve. A kisdiákok számára gondoskodtunk egy kis játszótér kialakításáról. Minden szoba internettel és interaktív táblákkal felszerelt.

A gyerekeket koruk és nyelvtudásuk szerint csoportokra osztuk – haladókra és kezdőkre.

Iskolánkról további információkat találhat Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/bschola, valamint honlapunkon: http://www.bolgariskola.hu/index.php?id=100&L=2.

Kedves gyerekek, várunk benneteket, hogy megtaláljátok második bolgár otthonotokat és még sok új barátot!

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola csapata, Budapest

A magyarországi Nemzetiségi rajz- és fotópályázatok győzteseinek díjazása

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolát Forgó Fanni (fotózás - 2. helyezett) és Andonov Martin (különdíj rajzért) képviselte.

Tisztelegtünk Botev és a szabadságunkért elesett hősök emléke előtt, és koszorúkat helyeztünk el a Bolgár Művelődési Ház udvarán álló emlékműnél.

Gratulálunk Sztoilova Maria kolléganőnknek

aki sokéves oktatói munkájával és elhivatottságával megérdemelte az Oktatási Minisztérium "Neofit Rilszki" kitüntetését!

A Neofit Rilszki tiszteletdíj az Oktatási és Tudományos Minisztérium által odaítélt legmagasabb elismerés az oktatási rendszerben.

Hagyományosan május 24-én - a bolgár ábécé, oktatás és kultúra, valamint a szláv irodalom Szent Egyenlőségi Apostolok, Cirill és Metód napja alkalmából adják át.

"Elbűvölő, édes anyanyelv..."

Iskolánk a Bolgár Országos Önkormányzat által szervezett május 24-i ünnepi programon vett részt, egy csokor szép bolgár verssel és dallal. Kicsik és nagyok hónapokig próbáltak, hogy szüleiknek örömet szerezzenek, és méltó módon mutassák be iskolánkat a magyarországi bolgár közösségnek.

Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek

Értesítem, hogy a 2022/2023. tanévi Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek bolgár nyelv és irodalom I. kategória országos/szóbeli fordulójában intézményük tanulói közül

HUPPERT-ANTONOV IVÁN (190,5 pont) 1. HELYEZÉST ÉRT EL – felkészítő tanár: Kotorova Vanja

STOYANOVA YOANA (187,5 pont) 2. HELYEZÉST ÉRT EL – felkészítő tanár: Batinkova-Kovács Elena

KOSZTADINOVA NÓRA CSAVDAROVA (180,5 pont) 3. HELYEZÉST ÉRT EL – felkészítő tanár: Barki Veszelina

Értesítem továbbá, hogy a 2022/2023. tanévi Országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyek bolgár népismeret országos/szóbeli fordulójában intézményük tanulói közül

HUPPERT-ANTONOV IVÁN (198 pont) 1. HELYEZÉST ÉRT EL – felkészítő tanár: Kotorova Vanja

KATONA VIKTÓRIA NIKOLETT (192,5 pont) 2. HELYEZÉST ÉRT EL – felkészítő tanár: Kotorova Vanja

MUSZEV NATALIE (176 pont) 3. HELYEZÉST ÉRT EL – felkészítő tanár: Sokolova-Nikolova Rosica

"Levszki a gyermekek szemében"

Diákjaink 10., 11., és 12. osztály - Barta Gitta, Barta Léna, Kurucz Martina, Abdurahimov Mehmed Altay, kosztadinov Péter, Agárdi Bendegúz, Muszev Nikola, Huppert-Antonov Maia, Nedyalkov Dániel, Nedyalkov Marko, Forgó Fanni és Lupa Angelika együtt vett részt az ABUCH kezdeményezésében, melynek célja az ABUCH a "Levszki a gyerekek szemében" című gyermekkönyvének fordításáért Ivan Sztojanov szerzővel különböző nyelvekre. Tanulóink ​​lefordították a füzetet magyarra. A fordítások szerkesztője: Batinkova-Kovács Elena.

2023-ban ünneplik a Szabadság Apostola Vaszil Levszki – demokrata, forradalmár, a Belső Forradalmi Szervezet megalkotója – halálának 150. évfordulóját. Az évforduló alkalom arra, hogy felidézzük és feltárjuk az apostol személyiségét, forradalmi tevékenységét, eszméinek fontosságát és korunkban relevanciáját, serkenti a bolgár társadalmat Vaszil Levszki, társai és követői munkásságának kreatív és innovatív értelmezésére.

A füzet fordításai elektronikus változatban is megjelennek. A tervek szerint limitált kiadásban papír formában is megjelennek majd, valamint a karlovói "Vaszil Levszki" múzeumban is kiállítják.

"Az olvasás elvisz minket otthonról, de ami még fontosabb, mindenhol otthont teremt számunkra."

ROCKMAN HAIZEL

1995-ben az UNESCO április 23-át a könyv és a szerzői jogok nemzetközi napjává nyilvánította.

A dátumot nem véletlenül választották ki. Olyan nagy írók születtek és/vagy haltak meg április 23-án, mint William Shakespeare, Miguel de Cervantes és Vladimir Nabokov. Valószínűleg egy ilyen alkalom megünneplésének gondolatát is az a katalán hagyomány ihlette, hogy április 23-án egy könyvvel ajándékoznak az emberek.

Kedves magyarországi bolgár családok!

Szeretettel várjuk új diákjainkat a jelenlegi, Fehér Holló utca 6. szám alatti iskolaépületben (1097 Budapest, Fehér Holló utca 6.). A pályázatok benyújtásának határideje az új tanévre 2023. július 29.

Az iskola nagyrészt az első emeleten található. A második emeleten a középiskolások számára kialakított terem található.

A földszinti hangulatos előszobában várhatják a szülők gyermekeiket.

A szobák az életkori sajátosságoknak megfelelően vannak berendezve. A kisdiákok számára gondoskodtunk egy kis játszósarok kialakításáról, a felnőttek pedig egy elegáns üzleti légkört kínáló csarnokban gyönyörködhetnek.

Minden szoba internettel és interaktív táblákkal felszerelt.

A 214-es teremben található az iskola könyvtára.

Azoknak, akik nem ismerik a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolát, szeretnénk megosztani, hogy iskolánk a magyar oktatási rendszer része és az alap- és középfokú oktatás teljes ciklusát lefedi - az óvodás kortól (3-6 év) a 12. osztályig. A diákok hetente egyszer délután látogatják az iskolát, ahol bolgár nyelvet, irodalmat, és néprajzot tanulnak (ez a tantárgy Bulgária történelmének, földrajzának, néprajzának és folklórjának témaköreit tartalmazza). A tanulókat korcsoport és nyelvtudási szint szerint osztályokra osztják – haladókra és kezdőkre.

Az iskolában interaktív színházi előadásokat szervezünk bolgár színészekkel, bolgár írókkal való találkozást, bulgáriai kirándulásokat, közös workshopokat Magyarországon élő iparművészekkel. Nemzetközi fesztiválokon és versenyeken veszünk részt külföldön élő bolgár gyerekek számára. Közös programokon is részt veszünk, más külföldi bolgár iskolákkal együtt, és érdekes ünnepségekkel örvendeztetjük meg a szülőket.

A tanulóknak lehetőségük van arra, hogy a magyar iskolában bolgárul mutassák be értékelésüket és a bolgár nyelvet második nyelvükként elismerjék, valamint érettségi vizsgát bolgár nyelven, vagy A2-C1 szintű vizsgát tehetnek végzőseink az ECL rendszer szerint (az iskola mellett okleveles tanárokkal vizsgaközpont épült). Az érettségit a Magyar Oktatási Rendszer elismeri és ugyanazokat az egyetemi jelentkezési pontokat tartalmazza, mint bármely más magyar iskolában tanult tantárgy.

Az iskolának Budapesten kívül is működik két telephelye - egy Halászteleken (Halászteleki Hunyadi Mátyás Iskola 2314 Halásztelek, Somogyi Béla u. 50-52.) és egy Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban (2310 Szigetszentmiklós, Csokonai utca 6.)

Iskolánkat a Bolgár Oktatási Minisztérium is támogatja a PMS90 keretében.

Iskolánkról további információkat találhat Facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/bschola, valamint honlapunkon:

http://www.bolgariskola.hu/index.php?id=100&L=2.

Kedves gyerekek, várunk benneteket, hogy megtaláljátok második bolgár otthonukat és még sok új barátot!

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola csapata, Budapest

"Műveld a csodát, ne magyarázd"

Március 29-én a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban szavalóversenyt rendeztek a nagy magyar költő, Nagy László verseiből és fordításaiból. A munkákkal szemben támasztott követelmény az volt, hogy Bulgáriához kapcsolódjanak. A versenyt a Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat szervezte Kecskeméten. 7-12 osztályos tanulók vettek részt rajta. Dr. Bocskov Jordán, az önkormányzat elnökének meghívására a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola három tanulója is részt vett a megmérettetése: Hrisztova Mónika, allárom Jázmin és Rádi-Popov Alex. Mónika a „Ki viszi át a szerelmet” című versének bolgár fordításával nyitotta meg a rendezvényt. Jázmin és Alex bolgár népdalok magyar fordítását szavalta el.

Köszönjük diákjainknak a nagyszerű teljesítményt és sok sikert kívánunk nekik az alkotó munkához!

Készülődés május 24-re

Kezd kialakulni a május 24-i ünnepi műsorunk. Minden tanítási nap végén a tanulók összegyűlnek egy rövid próbára. Nem könnyű elférni egy szobában, de ez egy jó alkalom arra, hogy a gyerekek együtt legyenek és beszélgessenek egymással. A kép a pénteki próbán készült.

Május 24-re készülünk

A víz világnapja

Országos Nemzetiségi Fotópályázat

Örömmel értesítem, hogy az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ által megrendezett 2022/2023. tanévi Országos nemzetiségi fotópályázaton iskolánk tanulói közül II. kategóriában Forgó Fanni "Martenica a bolgár kertben Halásztelken" c. fotójával 2. helyezést ért el.

A tanulóknak és felkészítő pedagógusaiknak gratulálunk!

Boldog nemzeti ünnepet, Magyarország!

Kedves Szülők és Diákok!

Tekintsék meg a Rondó nemzetiségi magazint, pénteken 03.17-én 6:49-től a Duna Televízióban vagy 13:25-től a Duna World csatornán.

A március 15-ei ünnepnek, valamint Petőfi Sándor forradalmár és költő születésének 200. évfordulójának szentelt műsorban Lupa Angelika tanítványunk magyar és bolgár nyelven szavalta el a költő verseit.

https://mediaklikk.hu/video/rondo-2023-03-17-i-adas/

"Keresztény erények Jovkov művében"

„Keresztény erények Jovkov munkásságában” – így hívják a határon túli bolgár iskolák tanárai számára március 6. és 8. között a ciprusi "Kik" kolostorban megrendezett szemináriumot, amelyen iskolánk képviselői is részt vettek.

Országos nemzetiségi rajzverseny

Örömmel értesítem, hogy az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ által megrendezett 2022/2023. tanévi Országos nemzetiségi rajzversenyen iskolája tanulói közül

II. kategóriában:

Andonov Martin különdíjban részesül

Találkozás Prof. Veneta Yankovával

Bulgária nemzeti ünnepének előestéjén és Vaszil Levszki halálának 150. évfordulója alkalmából diákjaink találkozhattak Prof. Veneta Yankovával.

Új és érdekes tényeket tudtunk meg Levszki személyiségéről és életéről, és megosztotta velünk, mit jelent számunkra ma Levski, és miben inspirál bennünket.

Yankova professzor ötletére rögtönzött dramatizálást is készítettünk Ivan Vazov „Apostol nehéz helyzetben” című történetéből.

 

 

Честита Баба Марта!

105 éves lett a Bolgár Iskola

Köszönjük a Malko Teatronak a különleges ajándékot!

Köszönjük a Male-Male társulatnak a csodálatos előadást!

Köszönjük a szülőknek és a diákoknak, hogy együtt ünnepeltünk!

Még sok ilyen szép évet kívánunk Iskolánknak!

21 февруари - Международен ден на майчиния език

Родна реч, омайна, сладка,
що звучи навред край мен;
реч на мама и на татка,
реч, що мълвим всеки ден.

Тя звънти, когато пея,
в радостни игри ехти;
вечер приказки на нея
баба тихо ми реди.

И над книгата унесен,
родна реч ми пак шепти...
Милва като нежна песен,
като утрен звън трепти!

Ран Босилек

Az utolsó napon a diákok teljes bedobással fantasztikusan szép maszkokat készítettek!

Tanulóink ​​ma sok nevetéssel és jó hangulattal töltötték meg az osztálytermet.

Az általuk készített fantasztikus kukeri maszkok biztosan távol tartják a telet.

Készülj a tavaszra és márciusra!

Kukeri maszkok

Ma is csodálatos ötletek születtek, hátborzongató kukeri maszkokban testesülve.

OÁTV eredmények

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy a 2022/2023. tanévi Országos Nemzetiségi Online Nyelvi versenyen bolgár I. kategóriában iskolája tanulói közül

 • Budai Valéria  - 1. helyezést ért el,
 • Bokros Milen Attila -  2. helyezést ért el,
 • Pap Lili Anna - 3. helyezést ért el.

Vidám, színes és mosolygós!

Ma megnyitjuk a Kukeri maszkok szezonját. És mivel egybeesik a hagyományos magyar farsanggal, néhány kisdiákunk jelmezben van - indián lány, vörösvérsejt, Pókember.

A maszkok elkészítésében Boryana Maevska képzőművész is segít nekünk.

"Én olvasok" verseny

FOLYTATÓDIK...

Az idei évben két része lesz a versenynek.

Az első "Szavalok" részben egy bolgár szerző versének előadása a feladat – fejből vagy olvasmányból (nem kötelező).

A résztvevőket négy korcsoportba osztják:

I. csoport: 7 éves korig

II. csoport: 9 éves korig

III. csoport: 10-14 éves korig

IV. csoport: 15-20 éves korig

Kérjük, készíts videót az előadásodról.

A videókat az osztályfőnök részére kell beküldeni, a beküldés határideje: 2023.03.31.

A második, „Olvasok” rész az olvasónapló vezetésével a legtöbb felolvasott oldal megmérettetése lesz.

A résztvevőket két korcsoportba osztják:

I. csoport: 13 éves korig

II. csoport 14-20 éves korig

Az olvasónapló osztályfőnöki átadásának határideje: 2023.05.19.

Szép nyeremények várnak a nyertesekre!

Sok sikert kívánunk minden résztvevőnek!

105 éves a Bolgár Iskola

Kedves szülők és gyerekek!

2023. február 25-én van a 105. évfordulója annak, hogy Magyarországon megalakult a bolgár iskola. Mint tudják, ennek az oktatási intézménynek számos formában létezett, jelenlegi utódja a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola. Az iskola életének e fontos eseményként a tanév végén gálakoncertre kerül sor. Az ünnepre azonban a Malko Teatro egy meglepetéssel is készült számunkra: megtekinthetjük "Az elkényeztetett lány" című darabot a "MALE-MALE" színház színészei előadásában. Az előadás február 25-én 15 órakor lesz.

Szeretettel várunk mindenkit! További meglepetések is várnak rád!

Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek

Iskolánk nyolc diákja részt vett az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek első fordulójában bolgár nyelv és irodalom tantárgyból, 7. és 8. osztályosok számára. 

Idén ötödik éve, hogy a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola részt vesz a versenyen. A második forduló áprilisban lesz.

Sikeres vizsga bolgár nyelv- és irodalomból!

Január 24-én a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai - Barta Léna, Barta Gitta, Kurucz Martina, Lupa Angelika és Nedyalkov Marko - sikeres vizsgát tettek a 12. osztályos bolgár nyelv és irodalom tantárgyból. Ez lehetővé teszi számukra, hogy bolgár nyelven tegyenek előérettségi vizsgát.

Sok sikert a májusi és júniusi érettségihez, kedves gyerekek! 

Karácsony

Egy időre megfeledkeztünk a könyvekről és a füzetekről. Elmerültünk a karácsonyi varázslatban a karácsony szellemiségében. Énekeltünk, nevettünk.
Mosolyunk megvilágította az egész termet.

Kellemes ünnepeket kívánunk!

 

Online bolgár nyelvi verseny

Nyolc tanulónk vett részt az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ által meghirdetett online bolgár nyelvi versenyen.

A gyerekek  60 perben szórakoztató interaktív feladatok megoldásával, önálló írott szöveg összeállításával mutathatták be tudásukat, ügyességüket.

Mikulás az iskolában

A fáradhatatlan Mikulás egész héten osztogatta ajándékait iskolánk tanulóinak. Ma befejezte fontos feladatát és elégedetten távozott mindennel, és amit nálunk látott – szófogadó és szorgalmas gyerekek.

Izgalmas és hasznos találkozás a "Bolgárok Magyaroszágon" c. kiadvány szerzőjével, Veneta Yankovával.

Ezen az izgalmas napon a gyerekek elmesélték, milyen érzés bolgárként Magyarországon élni, régi családi fotókat hoztak magukkal, és megosztották kedvenc családi történeteiket. 

 

Hálával H. E. Hristo Polendakov úrnak, a Bolgár Köztársaság Magyarországi Nagykövetének és csapatának a meghívásért és a melegszívű vendéglátásért!

Iskolánk diákjai először láthatták belülről és első kézből hallhatták, hogy mik a nagykövetség feladatai, és pontosan hogyan látja el mindenki feladatait. Nem sikerült rájönnünk, ki a legfontosabb személy a nagykövetségen, mert kiderült, hogy a nagykövetség kicsi, de hatékony csapatában mindenkinek megvan a maga nélkülözhetetlen szerepe.

Köszönjük az értékes és érdekes élményt!

XIV. Bolgár vagyok fesztivál

Közeledik a XIV. Bolgár vagyok fesztivál záró része, melyen diákjaink is részt vesznek.

Határon túli bolgár iskolák – laboratóriumok a bolgár, mint második/idegen nyelv szabványainak létrehozására gyermekek és fiatalok számára

Az örök Róma és a bájos Nápoly. Lopott darabkája a tengernek és nyárnak.

Sok új barátság és mindenekelőtt egy rendkívül érdekes és hasznos konferencia, amelyet a nagyszerű Borisz Hrisztov otthonában tartottak.

A Határon túli bolgár iskolák és a Bulgáriai Tudományos Körök képviselői tapasztalatot cseréltek, rámutattak a főbb problémákra, és ismertették elképzeléseiket a bolgár, mint idegen (második) nyelv oktatásáról külföldön.

Óriási köszönet minden szervezőnek és házigazdának, különösen pedig Veneta Nenkovának és Maya Padeshkának!

Честит празник, скъпи колеги!

Бъдете здрави и вдъхновени! Обичащи децата и професията си! Удовлетворени и щастливи от постигнато!

Népszámlálás 2022.

Október 1-től

Valljuk meg, hogy BOLGÁROK vagyunk!

A Bolgár Országos Önkormányzat a következő felhívással fordul Önökhöz a népszámlálás kapcsán:

Kedves Honfitársaim!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

2022. október 1. – november 28. között a kötelező népszámlálás során lehetőségük van megjelölni a bolgár közösséghez való tartozásukat. Ezáltal Önök hozzájárulnak a közösség megerősödéséhez és megbecsüléséhez.

Mindenképpen válaszoljanak azokra a kérdésekre, amelyek az Önök nemzetiségi és vallási hovatartozásáról kérdeznek rá!

A lakásról és a háztartásban élő valamennyi személyről kérdőívet kell kitölteni (a kiskorúakról is). A kérdéseket bármelyik nagykorú személy megválaszolhatja. Kérem, erről tájékoztassa az Önnel egy háztartásban élőket.

A népszámlálási kérdőíveket 3 módon lehet kitölteni:

 1. Elektronikus úton, interneten keresztül (nepszamlalas2022.hu) – október 1-től 16-ig (az ehhez szükséges belépési kódot a KSH minden háztartásba postai úton kiküldi szeptember végéig)
 2. Interjú keretében a számlálóbiztos segítségével – október 17-től november 20-ig
 3. Pótösszeírás a polgármesteri hivatalokban – november 21. és 28. között

A kérdőíven jelölje meg a bolgár közösséghez való tartozását a következő kérdéseknél:

12.1. kérdés – Melyik nemzetiséghez tartozónak érzi magát?

      magyar
X   bolgár

12.2. kérdés – Az előző nemzetiségen kívül tartozik másik nemzetiséghez?

(csak 1 válasz adható)

13.1. kérdés – Mi az anyanyelve?

Válasz: bolgár

13.2. kérdés – Családi, baráti közösségben milyen nyelvet használ általában?

Válasz: bolgár

14. Mi a vallása, felekezete? (Erre a kérdésre a válaszadás önkéntes) 

Válasz: bolgár ortodox

A népszámlálás eredményei nagy fontossággal bírnak, ettől függ, hogy hány helyen alakulhat bolgár önkormányzat.

Az eredmények nagy hatással lesznek a közösség jövőbeni létére!

Arra, hogy lesz-e lehetősége, hogy fenntartsa az intézményeit – az óvodát, a nyelvoktató iskolát, a kultúrházat, a templomot; lesz-e lehetősége arra, hogy ápolja az anyanyelvét, a kultúráját, megőrizze az identitását.

Amennyiben kapcsolatban állnak más honfitársainkkal, kérem, hívják fel erre az ő figyelmüket is, és küldjék át nekik ezt a levelet!

Abban az esetben, ha a kérdőív kitöltésében segítségre van szüksége, forduljanak bizalommal a BOÖ titkárságához – telefon: 216-4210.
Október 1-től 16-ig keressenek minket, szívesen segítünk!

Tisztelettel:  

dr. Muszev Dancso elnök
Bolgár Országos Önkormányzat

Bulgária függetlenségének napja

2022. szeptember 22-én, 114 évvel ezelőtt, 1908-ban nyilvánították ki Bulgária függetlenségét.

Boldog ünnepet!

Bulgária függetlenéségének napja

Bulgária függetlenségének napját ünnepeltük Halásztelken a Bolgár Kerék emlékműnél.

Bábszínház jó hangulattal és sok nevetéssel

Tanévnyitó ünnepség

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola szeptember 4-én tartotta tanévnyitó ünnepségét. A Bolgár Iskola az egyik legrégebb óta fennálló intézmény a magyarországi bolgárok életében. 1918-as alapítása óta különféle formákban létezett, több változás érte struktúrájában, de mindig hűen követte a magyarországi bolgárok oktatási hagyományait. 
A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai aktív szerepet vállalnak a közösség életében, lehetőséget kapnak különféle szereplésekre, számos nemzetközi versenyen vesznek részt. Érettségi vizsgát tehetnek bolgár nyelvből, amelyet a Magyar Állam hivatalosan is elismer. A Bolgár Iskola és a magyarországi bolgár családok törekednek arra, hogy megismerjék bolgár gyökereiket és megőrizzék kulturális identitásukat. 
A hivatalos megnyitót és az elsősök köszöntését az iskolai csengő és a „Sok szerencsét” kívánó szokás – a vízhordó edényből kifröccsentett víz hagyománya követte, amely után a gyerekek és szüleik megtekinthették „A bohóc és gyermekei” c. bulgáriai vendégelőadást Roszica Szpaszova és Georgi Szpaszov színészek közreműködésével, akik már többször is meglátogatták a magyarországi bolgár közösséget.
 

Tanévnyitó ünnepség

Kedves gyerekek, kedves szülők!

A 2022-2023 tanévnyitó ünnepsége szeptember 4-én 10:30-tól lesz a Bolgár Művelődési Ház színháztermében (1097 Budapest, Vágóhíd u. 62.).
Az ünnepség után pedig a Malko Teatro vár mindenkit egy különleges színházi előadással Bulgáriából!

Hamarosan találkozunk!

 

Gratulálunk tehetséges művészeinknek is!

Gratulálunk tanulóinknak, akik a Bolgár Vagyok Fesztivál irodalmi pályázatán kitüntetésben részesültek!

Kedves Szülők és Gyerekek!

Az idei évzáróról készült képekkel, ezekkel a kedves emlékekkel szeretnénk vidám nyarat és kellemes pihenést kívánni! 

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanári kara

 

Последни награди за 2021-2022 година

На конкурса за песни "Любка Рондова" на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, където се включиха участници от 11 държави, Ангелика Лупа беше отличена с трета награда. Анна Катона получи специалната награда за най-малък участник.

Честито на наградените и благодарност за всички ученици, които се включиха със свое изпълнение!

https://www.aba.government.bg/.../klasirane-ot.../206...


 

Június 2-án került sor az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek ünnepélyes díjátadójára. A tanulmányi versenyen a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola 7-8. évfolyamos tanulói nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint nemzetiségi népismeret témakörben az alábbi helyezéseket érték el:

1. Kotorova Anna Theodora – 1. helyezést ért el bolgár nyelv és irodalomból, valamint 2. helyezést bolgár népismeret tárgyból. Tanára, Batinkova-Kovács Elena Mimova díszoklevelet kapott.

2. Huppert-Antonov Iván – bolgár népismeretből 1. helyezést, bolgár nyelv és irodalomból 2. helyezést ért el. Tanára, Kotorova Vanja Zsivkova díszoklevelet kapott.

Gratulálunk kitartó és tehetséges diákjainknak, valamint tanáraiknak!


 

Hriszto Botev

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai és tanárai megkoszorúzták Hriszto Botev emlékművét június 2-án, a Bolgár Művelődési Ház udvarán. A koszorúzást követően irodalmi felolvasással és a költő-forradalmár híres verseinek felolvasásával folytatódtak a foglalkozások.

 

Szegedi Balkán Tánctábor

Kedves magyarországi bolgár családok!

Folytatótik a beiratkozás a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolába!

Szeretettel várunk minden új tanulót Iskolánkba a 1097 Budapest, Fehér Holló utca 6. szám alatti címen! 

A jelentkezési lapok benyújtási határideje a következő tanévre vonatkozóan 2022. június 29. 

 

2022. május 23-án az Országgyűlés Irodaházában került sor az Országos nemzetiségi rajzverseny és az Országos nemzetiségi fotópályázat díjainak ünnepélyes átadására.

A rajzverseny első kategóriájában Ruga Lorin második helyezést ért el "Az én óvodám" című, valamint harmadik kategóriában Huppert-Antonov Iván "Ilyenek vagyunk mi" rajza különdíjat kapott.

 A fotópályázaton a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola három diákja különdíjban részesült:

 1. kategória: Muszev Krisztián – "A bolgár szökőkút felszentelése Soroksáron"
 2. kategória: Forgó Fanni - "A bolgár függetlenség napja Halászteleken" és Kirov Zsombor Angel - "A bolgár paradicsom napja Szigetszentmiklóson".

Gratulálunk díjazott diákjainknak és köszönjük mindenkinek, aki részt vett a versenyen!

 

"Върви, народе възродени...!"

Химнът на Кирил и Методий прозвуча и на традиционното тържество по случай 24 май в Будапеща, където нашето училище се включи с кратка програма.

 

Ден на българската писменост

Учениците от Българско училище за роден език, Шармелек и Залавар днес отпразнуваха заедно Деня на българската писменост пред паметника на Кирил и Методий.

 

Класиране на участниците в 26-тото издание на детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев“ – 2022

146 литературни творби от 15 държави - Украйна, Унгария, Австрия, Република Северна Македония, Нидерландия, Ирландия, Гърция, Германия, Италия, Испания, САЩ, Чешка Република, Великобритания и Франция.

ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА ОТ 15 ДО 18 ГОДИНИ

Категория „Проза“

Трета награда се присъжда на следните участници:

---

Мартина Куруц, 15г., Българско училище за роден език, град Будапеща, Унгария – „ Защо за всеки човек са важни родът и езикът“

---

Поздравления за престижната награда, Мартина! Желаем ти още много успехи!

Поздравления и за нейната учителка, Ваня Которова!

 

Първата копка на сградата на Българския културно-образователен център

Свидетели сме на последния етап от сбъдването на една мечта. Поколения българи в Унгария са работили, за да може общността ни да разполага със собствена сграда, в която да се помещават културните институции - училище, детска градина, културно-информационен център. Първата копка вече е факт. Пожелаваме си да ни върви по вода, както и времето днес предполага. И след две години и половина да се съберем за откриването на новата сграда.

 

На 12 май ни гостува доц.д.н.Венета Янкова, лектор в будапещенския университет ЕЛТЕ, с интересна интерактивна лекция за историята на създаването на българската азбука и мисията на Св. св. Кирил и Методий в Европа.

Срещата беше приятна и вдъхновяваща за всички участници.

Благодарим!

 

Фотоконкурс на националностите в Унгария

На 12 май бяха обявени резултатите от фотоконкурса на националностите в Унгария, организиран от Педагогическия център на националностите. Трима ученици от Българското училище за роден език са отличени със специални награди:

 • 1. категория: Кристиан Мусев - "Освещаване на българската чешма в Шорокшар"
 • 2. категория: Фанни Форго - "Ден на българската независмост в Халастелек" и Жомбор Ангел Киров - "Ден на българския домат в Сигетсентмиклош.

Честито на нашите наградени ученици!


 

Днес се проведе републиканският кръг на състезанията на националностите в Унгария за учениците от 7-8 клас.

В състезанието по български език и литература Анна Теодора Которова спечели 1. място, а Иван Хуперт-Антонов - 2. място.

Състезанието по българско народознание бе спечелено от Иван Хуперт-Антонов, последван от Анна Теодора Которова.

Честито на Теди и Иван! Поздравления за техния упорит труд!

 

 

 

Kedves magyarországi bolgár családok!

Szeretettel várjuk új diákjainkat az iskola jelenlegi épületében, a Fehér Holló utca 6. szám alatt (1097 Budapest Fehér Holló utca 6.). Az új tanévre vonatkozó kérvények leadásának határideje 2022. július 29.

Az iskola alapvetően az épület első emeletén helyezkedik el. A második emeleten van egy terem a gimnazisták számára.

A szülők a kényelmesen berendezett földszinti előtérben várakozhatnak gyermekeikre.

A tantermeket az életkori sajátosságoknak megfelelően rendeztük be. A kisebb diákok számára gondoskodtunk egy kis játéksarokról, a nagyobbak pedig elegáns, komoly hangulatú teremnek örvendhetnek.

Minden helyiség internetkapcsolattal és interaktív táblával van ellátva.

A 214-es szobában található az iskola könyvtára. A diákok, akiknek megtetszik egy könyv, és szeretnék elolvasni, Sztoilova tanárnőhöz fordulhatnak, aki minden hétfőn 14:30 és 18:30 között az olvasók rendelkezésére áll, és igény esetén olvasójegyet állít ki.

Azokkal, akik nem ismerik a bolgár iskolát, szeretnénk megosztani, hogy iskolánk a magyar oktatási rendszer részét képezi, és a teljes alap- és középfokú oktatási ciklust felöleli – az előkészítőtől (4-6 évesek) a 12. osztályig. Diákjaink hetente egyszer, a délutáni órákban látogatják az iskolát, ahol bolgár nyelvet, irodalmat és népismeretet tanulnak (utóbbi tantárgy bolgár történelmi, földrajzi és néprajzi témákat tartalmaz). Tanulóinkat koruk és nyelvtudásuk – kezdő vagy haladó – alapján soroljuk osztályokba.

Iskolánkban emellett szervezünk interaktív színielőadásokat bolgár színművészekkel, találkozókat bolgár írókkal, kirándulásokat Bulgáriába, közös műhelyeket Magyarországon élő képzőművészekkel. Részt veszünk határon túli bolgár gyermekek számára rendezett nemzetközi fesztiválokon és versenyeken. Bekapcsolódunk közös programokba más határon túli bolgár iskolákkal is, a szülőket pedig érdekes ünnepségekkel örvendeztetjük meg.

Diákjaink bolgár nyelvi osztályzatukat a magyar iskolában is elfogadtathatják, a bolgár nyelvet pedig második idegen nyelvként elismertethetik. Lehetőségünk van továbbá bolgár nyelvből érettségit vagy ECL nyelvvizsgát tenni A2-től C1 szintig (az iskolához nyelvvizsgaközpont is tartozik, képesített tanárokkal). Az érettségit a magyar oktatási rendszer elismeri, s az egyetemi jelentkezésnél ugyanannyi pontot ér, mint bármely más, a magyar iskolában oktatott tantárgy.

Tanintézményünknek két, Budapesten kívül működő leányiskolája van – Halászteleken (Hunyadi Mátyás Iskola – 2314 Halásztelek, Somogyi Béla u. 50-52.), illetve Szigetszentmiklóson (Batthyány Kázmér Gimnázium – 2310 Szigetszentmiklós, Csokonai utca 6.).

Az iskolát a ПМС90 számú minisztertanácsi határozat alapján a Bolgár Oktatási Minisztérium is támogatja.

Iskolánkról további információt Facebook-oldalunkon (https://www.facebook.com/bschola), illetve honlapunkon (http://www.bolgariskola.hu/index.php?id=100&L=2) talál.

Kedves gyerekek, várunk titeket, hogy nálunk második bolgár otthonra és sok új barátra leljetek!

a budapesti Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola csapata

На 27 април за пореден път нашите приятели от Малко театро зарадваха най-малките ученици с весело и поучително представление. Благодарим от сърце!

Петя Дубарова

Едва ли бихме могли да си представим Петя Дубарова на 60. За нас тя ще си остане едно искрено 17 годишно момиче, Моника Христова, една от най-нежните български поетеси.

 

 

Felhívás 1%

Pro Schola Bulgarica Alapítvány

18066184-1-42

1%

2021-ben:

 • a Bolgár Óvoda programjait támogattuk
 • az iskola és az óvoda felszerelését bővítettük
 • kiadtuk a Hogyan tanult meg Lora tízig számolni című kétnyelvű könyvet, amit a gyerekek ingyen kaptak meg.

Adója 1%-ával Ön a gyerekét támogatja, a közös jövőnkbe fektet be!

Tavaszi szünet

Kedves Tanulók és Szülők!

A tavaszi szünet a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában április 11-24-ig tart. A szüneti utáni első tanítási nap április 25. 

Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!
 

Országos Nemzetiségi Rajzverseny díjazottjai

Ma megkaptuk az Országos Nemzetiségi Rajzverseny eredményeit.

Az első kategóriában Ruga Lorin második helyezést ért el, a harmadik kategóriában Huppert-Antonov Iván pedig különdíjas lett.

Gratulálunk díjazott diákjainknak és köszönjük mindenkinek, aki részt vett a versenyen!

 

Anyák napja

Szeretettel köszöntjük az Édesanyákat! Reméljük, hogy tetszett az ünnepségünk!

Fotók a renezvényről!

 

Bolgár vagyok! Fesztivál

Eljött a a felkészülés ideje az „Én bolgár gyerek vagyok” fesztivál versenyeire, amelyeken diákjaink hagyományosan remekül szerepelnek. A gálaelőadást idén Párizsban rendezik november 11. és 13. között.

Baba Marta

Idén két rendkívül kellemes meglepetést is kaptunk Bulgáriából, Baba Martával kapcsolatban. A szófiai „Zvezdichka” DG 185 „Detelina” csoportjának gyermekei szeretettel martenicákat készítettek iskolánk gyermekeinek, valamint kaptunk egy csodálatos képeslapot. 

Egy másik gyönyörű martenicás képeslapot is kaptunk jókívánságok kíséretében a várnai "Geo Milev" középiskolától. Szívből köszönjük, kedves gyerekek és tanárok!

Честита Баба Марта!

A Bolgár Oktatási és Kulturális Központ alapkőletétele

A mai napon leraktuk a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ alapkövét. 

Reméljük, hogy a Bolgár Oktatási és Kulturális Központot – a magyarországi bolgárság új szellemi és kulturális otthonát – az őseink által ránk hagyott közös értékekkel tudjuk megtölteni.

Kukeri maszkok

Ezen a héten kukeri maszkokak készítettünk, hogy elűzzük a telet! Köszönjük a segítséget Maevszka Borjánának!

További képekért  kattintson ide!

 

Vaszil Levszki

Az egyik legnagyobb nemzeti hősünk, Vaszil Levszki halálának a 149. évfordulója alkalmából tanulóink Hriszto és Mónika Hrisztovi készítették az alábbi prezentációt.

 

ECL VIZSGAINFORMÁCIÓK

Bolgár nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése

Tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola budapesti székhelye 2019. óta az ECL Konzorcium (European Consortium for Certification of Modern Languages) vizsgaközpontjaként működik.

Az ECL vizsgarendszerrel és a vizsgamenettel kapcsolatos teljes információ különböző nyelveken megtalálható a Konzorcium honlapján.

https://ecl.hu/vizsgaidopontok-2022-2/

A bolgár nyelvvizsgák időpontjai 2022-ben a következők:

 • 2022. június 10. -  A2, C1 szint
 • 2022. június 11. - B2 szint

Jelentkezési határidő: 2022. május 12. (csütörtök).
Eredmények: 2022. július 11.
Bizonyítványok átvétele a vizsgaközpontban: 2022. augusztus 8-12.
 

 • 2022. november 25. - C1 szint
 • 2022. november 26. - B2 szint


Jelentkezési határidő: 2022. november 3. (csütörtök).
Eredmények: 2022. december 27.
Bizonyítványok átvétele a vizsgaközpontban: 2023. január 23-27.

A jelentkezők CSAK online, a fenti címen regisztrálhatnak a Konzorcium oldalán.

További információ: 06309426448, Stoilova Maria


A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanári kara


 

Karácsonyi üdvözlet a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjaitól

3. rész


 

Karácsonyi üdvözlet a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjaitól

2. rész


 

Karácsonyi üdvözlet a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjaitól

1. rész


 

Bolgár népismereti tábor Pécsett

"Bolgár elődeink nyomán"

 

 

Tanévnyitó ünnepség

Szeptember 3-án hivatalosan is megkezdődött az új tanév a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában.

Az ünnepi megnyitón a gyerekeken kívül a szülők is részt vehettek - végre újra együtt!

A tudásra kíváncsi szemecskék csak úgy ragyogtak a teremben.

Az iskolacsengő hangjára a felsőbb évesek mellett bevonultak a tantermekbe az elsősök és az előkészítő csoportosok is, követték őket tanáraik és a gyerekek szülei is.

Sikeres új tanévet kívánunk minden diákunknak!

A BULGÁRIAK VILÁGVILÁGI XIII FESZTIVÁLJA EREDMÉNYEI A ZENE-SZLOVÁLIS NÉPI KREATIVITÁSA

Iskolánknak még sok nyereménye a szóbeli és zenei kreativitás versenyről. Gratulálunk minden díjazott diáknak!

A rajzversenyek eredményei. További díjak diákjainknak. Gratulálunk minden fiatal művésznek!

Megjelentek a "Bolgár vagyok" fesztivál irodalmi versenyének eredményei. Gratulálunk díjazott tanulóinknak!

Végzőseink

A tizenkettedikesek utolsó találkozása tanáraikkal, ezúttal a "Neptun" hajó fedélzetén. Gyönyörű emlékek, gyönyörű tájak kíséretében.

Végzőseink búcsúszele!

Parlamenti Látogatás

Megvalósításra került az „Én olvasok” verseny résztvevőinek járó díja - látogatás a magyar parlamentbe. Reméljük, hogy hallgatóink sok éven át emlékezni fognak erre a szépséges és nagyszerűséges látogatásra. Köszönjük Varga Szimeonnak - a bolgár kisebbség szószólójának a magyar parlamentben való együttműködését!

2021 - Évzáró

A szülőknek – szeretettel!

Hiányoztatok az évzáró ünnepségen! Itt van néhány fénykép az emlékezetes pillanatokról! Köszönjük a türelmeteket!

Köszönet Gabinak a jó hangulatért és Áginak a szép képekért!

"Aki elesik a szabadságharcban, az nem hal meg ..."

Ezen a napon a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai és tanárai virágot és koszorút helyeztek el Hristo Botev emlékműve elé a Bolgár Művelődési Ház udvarán.

Az "Én olvasok" verseny résztvevőinek előadásai

To top

Május 24. - Cirill és Metód szent testvérek, a bolgár ábécé, az oktatás és a kultúra, valamint a szláv irodalom napja

Május végén, hosszú óvintézkedések és távoktatás után a "St. Szent Cirill és Metód” templom udvarán koncertet tartottak a szent testvérek, Cirill és Metód ünnepe, a bolgár ábécé, az oktatás és a kultúra, valamint a szláv irodalom alkalmából. Sok család, amely valamilyen módon kapcsolódik a bolgár kultúrához, összegyűltek egy találkozóra. A rendezvény számos vendége elmondta, hogy a lenyűgöző program jó érzelmekkel töltötte el őket, mások pedig könnyeket is ejtettek.

 Sajnos a járvány miatt az iskola nem minden tanulóját vonhatták be a programba. Az „Én olvasok” verseny résztvevői megjelentek a színpadon, és bolgár költők verseit mondták el a nagyközönség számára. Pap Lily és Monica testvérek, valamint Lupa Mira és Angelika több bolgár dalt adtak elő gyönyörűen.

A "Roszica" bolgár néptánccsoport gyermekei is színpadra léptek, dinamikus, érdekes és eredeti koreográfiákat mutattak be. Először a legfiatalabb táncosok léptek fel a közönség előtt. Igazi táncot mutattak be zenei kísérettel - a "Boryano, Boryanke" fejlesztését. A népdalt Rádi Popov Ada is előadta.

Dalokkal és versekkel vettek részt Sármellék és Zalavár diákjai is, akik bár több mint 160 kilométert tettek meg az ünnepért, teljes erővel és lelkesedéssel csatlakoztak a programhoz.

Az ünnep május 30-án volt, és ezen a napon ünnepli Magyarország a gyermeknapot. Ebből az alkalomból Shimon Attila művész a "Színház kezekkel" interaktív előadást tartott magában a templomban, ehhez csatlakoztak a bátrabb kis nézők dalai is. Ez és még sok más látnivaló, például egy nagy fa körhinta, színes homokkal festés, léggömbös játékok és még sok más szórakoztatta a gyerekeket ezen az ünnepen.

A szent testvérek, Cirill és Metód, a bolgár ábécé, az oktatás és a kultúra, valamint a szláv irodalom napja az egyik legfontosabb bolgár ünnep, amelyet a bolgár társadalom mindig megünnepel és ünnepel Magyarországon. A világjárvány miatt - hasonlóan a tavalyi évhez és az év elejéhez - megfosztottak minket kulturális és társadalmi eseményektől. Ezért olyan értékes, hogy erre a koncertre nemcsak a bolgár és a szláv kultúra eme fontos ünnepének megünneplésére került sor, hanem a magyarországi bolgár kisebbség találkozására és újraegyesítésére is.

 

Rozsits Elica