Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola
HU | BG

ISKOLÁNK TÖRTÉNETE

1918. február 25-én Budapesten a Lónyay u. 4-es szám alatti épületben kezdi meg oktatási tevékenységét a bolgár iskola. Első tanára Szpirov Konsztantin. Az iskola létrehozása az akkori főkonzul Sztojanovics Iván és Szimov atya (a későbbi Borisz Nevrokopi mitropolita) nevéhez fűződik, akik nagy szerepet játszottak a magyarországi bolgár oktatás megvalósításában.

1922-ben a bolgárok az iskola székhelyét a Papnövelde utcába helyezték, ahol további négy évig folyt a tanítás. Bulgáriában 1921-ben átalakították az oktatási rendszert, a kötelező oktatás időtartamát hét tanévre emelték. Ezzel összefüggésben a budapesti iskolában is megnyitották a felső tagozatot. Az iskola hivatalos neve Budapesti Bolgár Alapfokú Iskola és Kisgimnázium lett. Ettől az évtől már magyar nyelvtanár is dolgozott az intézményben.

1931 – ebben az időszakban dr. Nikola Milev volt az igazgató, aki igazi kulturális intézménnyé alakította át a bolgár iskolát.  A 30-as és a 40-es években a VIII. kerületi József u. 20. szám alatt működött a bolgár iskola.

1941-ben  dr. Nikola Milev javaslatára népi egyetemet indítottak, amelyen különböző előadásokat tartottak. Vezetésével könyvtárat is létrehoztak.

1945 – az iskola az Országos Oktatási Minisztérium felügyelete alá kerül, melynek két telephelyén, Pécsett és Miskolcon működött rövid ideig két bolgár iskola.

1955 – az iskola áthelyezi székhelyét új, állandó telephelyére, a Bajza utca 44. szám alatti ingatlanba.   

1981 – az  bolgár általános iskolát egységes politechnikai szakközépiskolává alakították át, turizmus szakprofillal.

1994 – a magyar és a bolgár oktatási minisztériumok megállapodása után, 1994-ben Hriszto Botev Bolgár-Magyar Általános Iskola és Gimnázummá nevezték át.

2004 – a Bolgár Országos Önkormányzat megalapítja a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolát.

2011 – az Oktatási és Tudományos Minisztérium visszavonja támogatást és megszünteti együttműködési tevékenységét iskolánk felé.

2011 – Iskolánk a bolgár nyelv oktatására csoportot létesít Halásztelken.

2012 – Iskolánk a bolgár nyelv oktatására csoportot létesít Szigetszentmiklóson.

2012 – a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola a Határon Túli Bolgár Iskolák Minisztertanácsának 334. rendelete alapján támogatást kap a Bolgár Oktatási és Tudományos Minisztériumtól.

2015 – a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola megnyitja új telephelyét Halásztelken.

2019 – a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola megnyitja új telephelyét Szigetszentmiklóson.