Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola
HU | BG

Anyaországi, anyanyelvi és népismereti tábor, 2018

„Ismerd meg hazádat, hogy megszeresd!”

Követve a nagy bolgár író, Aleko Konsztantinov felhívását, 2018-tól a Bolgár Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola egy új kezdeményezés megvalósítását kezdte meg – minden évben tanulmányi kirándulásokat és táborokat szerveznek Bulgáriában. A cél, hogy a tanulók közelről találkozzanak az anyaország természeti szépségeivel, jobban megismerjék a népismeret órán tanult történelmi és kulturális helyszíneket, illetve, hogy érintkezzenek a különböző nyelvjárási területek élő nyelvével. Ezeknek az utazásoknak még egy fontos feladatuk van – mivel az iskola diákjai más-más napokon látogatják az iskola óráit, nincs lehetőségük megismerkedni. Csak a hivatalos ünnepségeken találkoznak, rövid időre. Egy ilyen utazás remek lehetőséget ad a gyermekeknek, hogy hosszabb időre kapcsolatba kerüljenek egymással, és új barátokat szerezzenek a bolgár közösségen belül. Az első útvonal, amit kiválasztottunk, Észak-nyugat Bulgária volt, egy kevéssé ismert földrajzi terület. Az útvonal a következő volt: Vidin – Belogradcsiki sziklák – Magura barlang – Varsec – Csiprovec – Kliszura kolostor – Prohodna barlang – Trojani kolostor – Lovecs és környéke – Kozloduj – Vidin.

A diákok rövid prezentációkat készítettek elő a városokról és helyekről, amelyeket meglátogatni terveztünk, így minden megálló előtt először megismerkedtünk a hely történetével és sajátosságaival. Megtudtuk, hogy Vidin régi város, sok évszázados történelemmel és sok névvel, hogy a Baba Vida várról számos legenda szól, hogy a Belogradcsiki sziklák millió évvel ezelőtt tengerfenék voltak, hogy a Magura barlangban 10 ezer évvel ezelőtti rajzok láthatók, hogy Varsecben már az ókor óta ismertek a termálforrások, hogy a csiproveci szőnyegek szerepelnek az UNESCO világörökség listáján és még sok minden mást. Az igazi izgalom azonban mindig akkor jött, amikor leszálltunk a buszról és szemtől szembe találtuk magunkat azokkal a dolgokkal, amelyekről a tanulók beszéltek. Visszafojtott lélegzettel csodáltunk a látványt, a természeti és kulturális különlegességeket: sziklaképződmények, vízesések, őskori rajzok, színes szőnyegek és szimbolikus formák…

Természetesen hasonló izgalommal mártóztak meg a diákok Varsec meleg gyógyvizes medencéibe. Ezt az időt a gyermekek nagyon várták, és sok nevetéssel és játékkal töltötték ki.

És amíg az utazás első része leginkább Bulgária természeti szépségeivel volt kapcsolatos, a második rész témája inkább a kulturális és történelmi objektumok voltak: Koljo Ficseto fedett hídja, Vaszil Levszki múzeuma Lovecsben, a Kakrinai ivó, a pleveni „Panoráma”, a Radetzky hajó Kozlodujban, a Baba Vida vár. Ezeknél a helyeknél visszatértünk a bolgár történelem fontos momentumaihoz, személyeihez és történéseihez. Reméljük, hogy ez a hét szép emlékként marad meg diákjaink számára, és jövőre még nagyobb lelkesedéssel fognak bekapcsolódni az anyaország megismerésének új útvonalaiba.

 

A tábor megvalósulását támogatta: